Envelopp triggering bug

kyps

Envelopp triggering bug
« on: September 01, 2022, 08:20:15 AM »
Hello everyone,
I encounter something quite strange on my ob x8.
when I play several notes on the keyboard. They don't triggering at the same speed whereas I press all the key at the same time...

I've tried all the thing i can (vintage knob set to zero / update the firmware / clear all the setting / calibration many time)

I think something is wrong between the keyboard and the envelopp information ...

I attached the example in MP3,

« Last Edit: September 01, 2022, 08:22:41 AM by kyps »

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #1 on: September 01, 2022, 01:09:03 PM »
Anyone please :) ?

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #2 on: September 01, 2022, 01:53:20 PM »
Anyone please :) ?
Please use a patch more like a clav - with all your attack EG set at 0.  It's hard to hear because your patch fades in too much...
Thanks,
Eric

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #3 on: September 01, 2022, 02:02:07 PM »
Thanks,

Not happening when you play with fast attack,

You can heard on almost every chord

Each chord mean I play all the not at the same time and you can heard some « wave » more pronounced with the second part with resonance higher

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #4 on: September 02, 2022, 01:21:02 AM »
Do you have relatively long release times set on this patch? If so, it could be that what you’re hearing is the envelope starting from a non-zero value on the notes that were played on the previous chord. As you’re likely playing fewer than 8 notes in a chord, some voices may be starting from zero whereas other are starting from a non-zero value.

Try setting filter envelope release to a low or zero value and see if the phenomenon still occurs.

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #5 on: September 02, 2022, 01:26:21 AM »
I checked and my release time is not really long, but that was not happening on my p10,
It’s happened on init patch and preset 
Last time I had it was with a Juno 106 almost dead :/
« Last Edit: September 02, 2022, 02:19:16 AM by kyps »

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #6 on: September 02, 2022, 10:58:21 AM »
Anyone please :) ?

Sorry, but I don't hear anything wrong here...?
Minimoog D (vintage), OB6 (Desktop), Oberheim Matrix-6 (MIDI Controller), Prophet REV2-16, DeepMind 12, VC340

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #7 on: September 02, 2022, 11:11:36 AM »
At 15 seconds you can really heard the problem,
You can heard two « wave » of resonance

But I press the keyboard one time … and you heard like I pressed it two time

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #8 on: September 02, 2022, 04:33:52 PM »
At 15 seconds you can really heard the problem,
You can heard two « wave » of resonance

But I press the keyboard one time … and you heard like I pressed it two time

I hear it now.  Sounds like a key was pressed slow enough to trigger twice.  You may have a key with a dirty contact.  Does the double trigger occur on just one key?

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #9 on: September 02, 2022, 10:33:16 PM »
At 15 seconds you can really heard the problem,
You can heard two « wave » of resonance

But I press the keyboard one time … and you heard like I pressed it two time

Yes, I hear it now. Sounds like a delayed retriggering of the filter envelope on some notes, but not on others. Very strange behavior. Have you contacted Oberheim about it?
Minimoog D (vintage), OB6 (Desktop), Oberheim Matrix-6 (MIDI Controller), Prophet REV2-16, DeepMind 12, VC340

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #10 on: September 02, 2022, 10:43:21 PM »
It happen on all the keyboard

I use a sustain pedal, and they told me than the problem can be here … maybe a bug or something, they ask me to do a video to understand the behaviour

When I use the same pedal on my prophet, it won’t happen

Elric

  • **
  • 133
  • Peak Oil
Re: Envelopp triggering bug
« Reply #11 on: September 03, 2022, 01:41:35 AM »
I use a sustain pedal, and they told me than the problem can be here

Unplug *everything* from the keyboard and try again.(?)
(Start from scratch. Then add connections.)

« Last Edit: September 03, 2022, 02:01:12 AM by Elric »
:Elric:
Kurzweil K, Pro3, TX81z, K1r, Triton w/MOSS, Wavestation EX in a bag in the corner.

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #12 on: September 03, 2022, 03:08:43 AM »
Ok so thank you for all your advice.

I tried without anything plugged into the synth.
In ob8 envelop mode I have the « triggering latency » but not in obx mode, maybe the difference between them is the re triggering envelop ?
To be sure, I sent a video to the support

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #13 on: December 12, 2022, 06:44:24 AM »
Ok so thank you for all your advice.

I tried without anything plugged into the synth.
In ob8 envelop mode I have the « triggering latency » but not in obx mode, maybe the difference between them is the re triggering envelop ?
To be sure, I sent a video to the support

What was the solution. I have the same issue with mine. It is noticeable on Slow Strings patches. I am also losing voices on slow string patches. Then, when you release the chord and play another chord, at times there will be a slight sound of portamento for half a second before with quick attack.. strange.

kyps

Re: Envelopp triggering bug
« Reply #14 on: April 25, 2023, 07:11:15 PM »
sorry i have no solution
have you solved it ?

thanks