The Official Sequential/Oberheim Forum

SEQUENTIAL/DSI => Prophet-5/Prophet-10 => Topic started by: SynthHead on August 30, 2021, 04:29:19 AM

Title: Prophet 5/10 R4 preset bank buttons not responding first time?
Post by: SynthHead on August 30, 2021, 04:29:19 AM
My Prophet 10 R4 was fine since new (had it since Feb this year). A few weeks back I noticed that pressing a preset (program select) button would sometimes not register, even with mulitple/strong presses.. then finally it would respond. Some of the others would work first time, but then they too wouldn't respond (seems random).

Is this a FW issue anyone else has noticed? I'm hoping it's not hardware related (though from new my '7' button felt like it was soldered in wrong and was too noisy a click vs the other buttons.

All other programming buttons work fine 1st time. I don't know if it's a cable come loose or just a bad board from the start that has deteriorated but it's HIGHLY annoying.

It was fine for ages, I've done one FW update so prob came in after that - I'm on 1.5.0 so I guess I should update to 1.5.2 soon to see if that fixed it (and reset everything).


Any ideas?

Thanks
Title: Re: Prophet 5/10 R4 preset bank buttons not responding first time?
Post by: Carlos on September 15, 2021, 08:19:30 AM
hi, i have the same problem as you. It usually occurs when I do not turn on the instrument for a few days then just insist on the same key more than once and the problem goes away. The preset keys most sensitive to this are 3 and 7. I was hoping it was an OS issue but it didn't go away with the various updates

Ps. let me know if you reported this to Sequential and what they reply to you
Title: Re: Prophet 5/10 R4 preset bank buttons not responding first time?
Post by: Dan Chat on September 26, 2021, 03:52:56 PM
Hi, I donít have the same problem but I do have a problem with the presets being in tune. I have a prophet 10 I put on the preset 111 to get the vanhalen jump sound and itís like the board is controlling it. Maybe Iím not adding a switch or something. So I know nothing about synthesis and Iím throwing myself on the mercy of the forum. Thank you Dan
Title: Re: Prophet 5/10 R4 preset bank buttons not responding first time?
Post by: Circuitry85 on October 19, 2021, 06:52:27 PM
Hi,
Yes-I've had this issue with mine as well. It goes away once I've warmed the keyboard up. After an hour or so of play I don't have that issue. As someone above said. Happens when days go by without turning the unit on. Must still be in burn in mode as I only get to use it on the weekends for the most part. Hope this helps.